BIYIKOĞLU: ŞEKER FABRİKALARI PANKOBİRLİK'E DEVREDİLMELİ

26.10.2015
Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı M. Muhittin Bıyıkoğlu şeker pancarı alım kampanyasının devam ettiği Polatlı’da çiftçiler adına hükümetten beklentilerini açıkladı.

2014 yılında iklim koşulları nedeniyle pancarda büyük zararların yaşandığını hatırlatan Bıyıkoğlu ,“Bu yıl geçen yıla göre pancardaki şeker oranı daha iyi. Ancak beklentilerimiz kadar değil. Dolayısıyla hükümetten beklentimiz bu kayıpların göz önüne alınarak tatmin edici bir fiyat açıklanmasıdır”  dedi.

Ankara’nın en büyük pancar üreticisi olan Polatlı’da pancar hasat işlemlerinin devam ettiğini söyleyen Bıyıkoğlu, “Pancar tarımı İç Anadolu’da çiftçilerin sigortasıdır. Ne yazık ki fiyat vermeyerek uygulanan yanlış politika ile özellikle küçük çiftçimiz günden güne pancar tarımından kopmaktadır. Bu kopuş acilen önlenmelidir” dedi.  

ŞEKER FABRİKALARI PANKOBİRLİK’E DEVREDİLMELİ

ABD ve Avrupa’da olduğu gibi tatlandırıcı oranı ülke şeker tüketiminin %2’sine çekilmelidir. Böylece şeker pancarı için ek kota imkanı doğacaktır, bu kota ile küçük çiftçi desteklenmelidir. Böylece insan sağlığına zararlı olduğu tıp uzmanlarınca kesin olarak tespit edilmiş olan tatlandırıcıların zararlarından ülkemiz insanının sağlığı da korunmuş olacaktır. Pancar tarımı ülkemiz ekonomisine yılda 3 milyar doları aşkın bir katma değer sağlamaktadır. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri ucuz maliyeti nedeni ile pancar şekerinin rakibi olmasına rağmen pancar tarımından vazgeçmemektedirler. Ülkemizin de pancarda asla ve asla vazgeçmemesi, bu tarımın başta fiyat ve kota olmak üzere mümkün olan tüm desteklerin yapılması, şeker fabrikalarının işletmesinin hammaddeyi üreten pancar çiftçilerinin birliği PANKOBİRLİK’ e verilmesi biz çiftçilerin hükümetimizden talebidir.

2015 YILI PANCAR ALIM FİYATLARI


2015 yılı pancar alım fiyatı henüz açıklanmamıştır. Muhtemelen Kasım ayının başında açıklanacak TÜFE oranındaki yıllık değişime göre fiyat açıklanacaktır.

Çiftçimiz 2015 yılı fiyatı açıklanırken 2014 yılında uğradığı büyük zararın ve 2015 yılındaki verim ve şeker düşüklüğünün de verilecek fiyatta dikkate alınmasını beklemektedir. Kaldı ki pancar çiftçimiz yıllardır enflasyon karşısında yenik durumdadır.

2003 yılında 88,31 TL/ton olan pancar fiyatı 2014 yılında 157,50 TL/ton olmuştur. Tablodan da görüleceği gibi TÜFE hesabına göre 2014 yılında açıklanması gereken pancar fiyatı 214 TL/ton olması gerekiyor idi. Bu durumda pancar çiftçisi TÜFE’ye göre verilmesi gereken 2014 alım fiyatına göre %56,5 alacaklıdır.  2015 yılında bu makas daha da açılacaktır.